6 Ağustos 2015 Perşembe

Tartışma: Post-kolonyal bağlamda dayanışma faaliyetleri ve medya politikaları




Dayanışma anarşist veya solcu jargondaki en popüler kelimelerden birisidir. Batı metropollerindeki solcu mekanlarda “dayanışma” kelimesi geçmeyen bir parti neredeyse hiç göremezsiniz veya “dayanışma” afişi olmayan hiçbir duvara rastlamazsınız.

“Çok uzaklardaki” hareketlere dair üretilen ve yayılan bir sürü hikaye ve resimler görürsünüz. Bazı eylemciler için bazı hikayeler yereldeki etkinliklere nazaran daha ilgi çekici, daha beğeni toplayan, daha ilham verici ve daha gerçek görünür. Bu yaklaşım, Batı’nın politik altkültürünün olmazsa olmaz parçası haline gelmiş ve uluslararası dayanışma faaliyetlerineine çok fazla tesir etmeye başlamıştır. Mücadelelerimiz için paylaşmaya, karşılıklı yardımlaşmaya ve dayanışmaya ne kadar ihtiyacımız olduğu ortada, ancak tüm bu faaliyetleri daha etkili hale getirebilmek için öncelikle bu süreci iyi anlamamız gerekir. Daha fazla soru sormaya ve bunlar üzerinde tartışmaya ihtiyacımız var.

“Uzaklardakilere” ait fotoğraflar bize nasıl görünüyor? Kaynaklara ulaşmadaki eşitsizlik, bölgeler ve ülkeler arasındaki post-kolonyal ilişkiler medya politikalarımızı nasıl etkiliyor? Bunların toplumsal cinsiyet meseleleriyle nasıl bir bağı var? İnsanlar neden uluslararası dayanışma faaliyeti yürütür? İktidar yapıları ve sınırlarla savaşmaktansa, onları hayırseverlik gibi “iyi niyetli” faaliyetlerle zora sokabilir miyiz? Bundan kaçınmak için ne yapabiliriz?

* Etkinlik iki bölüm olarak gerçekleşecek – ilk bölümde Doğu Avrupa’dan gelen ve Batı’da bazı uluslararası dayanışma kampanyalarında yer almış olan anarşist bir yoldaş sunum yapacak. Konuşma kendi deneyimleri ve başlığa dair bazı teorik yaklaşımlar hakkında olacak. Sunumun ardından açık bir tartışma gerçekleştirilecek.

** Sunum ingilizce olarak gerçekleştirilecek ve türkçeye çevrilecektir. Tartışma her iki dile de çevirilecektir.

Tarih: 07 Ağustos 2015 Cuma
Saat: 19:00
Adres: Bulbul Mh. Turan Cd. No: 36A Beyoglu/ISTANBUL

Kaynak: Sosyal Savaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder